branddörr skall hållas stängd

En branddörr skall hållas stängd för att förhindra spridningsrisk

En branddörr, när den inte används för evakuering, skall hållas stängd för att upprätthålla det skydd som dörren är avsedd att ge mot spridning av rök, värme och flammor vid en eventuell brand. När en branddörr står öppen – utan en mekanism för automatisk stängning eller övervakning – förlorar den sin primära skyddsfunktion. Risken ökar då dramatiskt för att branden sprids snabbare till intilliggande utrymmen, vilket i sin tur hotar både människors säkerhet och byggnadens integritet.

I denna text här nedanför, kommer vi att gå igenom vad branddörrar är, hur de är uppbyggda, vilken funktion de fyller samt när och hur de används. Artikeln vänder sig både till fastighetsägare samt aktörer inom bygg, entreprenad, industri, fastighet och säkerhet som vill fördjupa eller bekräfta det man lärt sig genom årens lopp. Du som privatperson kan givetvis också dra stor nytta av detta och bygga på dina kunskaper.

Detta är en branddörr

En branddörr är en speciellt konstruerad dörr som har genomgått tester för att stå emot brand under en viss tid. Till skillnad från en vanlig innerdörr måste en branddörr uppfylla strikta krav beträffande motståndskraft mot värmeöverföring, brandgaser och flammor. Branddörrens viktigaste uppgift är att förhindra eller åtminstone fördröja en brand i att spridas från ett utrymme till ett annat, vilket ger utryckningspersonal och utrymmande människor mer tid att hantera situationen. Kraven för branddörrar regleras vanligtvis av nationella och internationella standarder, exempelvis Boverkets Byggregler (BBR) i Sverige och den europeiska standarden SS-EN 13501.

branddörrar eller säkerhetsdörrar som det även kallas är konstruerade att motstå brand under ett visst antal minuter för att därmed hindra spridningsrisken och säkra en trygg evakuering av byggnaden
Branddörrar, eller säkerhetsdörrar som det även kallas, är konstruerade att motstå brand under ett visst antal minuter för att därmed hindra spridningsrisken och säkra en trygg evakuering av byggnaden.

Vad är de tillverkade i för material och hur är de uppbyggda?

Branddörrar tillverkas i flera olika material, men det vanligaste är en kombination av stål och isolerande fyllning, alternativt massivt trä eller trä med fyllning av mineralull. Den grundläggande konstruktionen består vanligtvis av:

Yttermaterial
Stålplåt eller träfanér som ger dörren dess mekaniska styrka och utformning. Även glasdörrar finns att tillgå, dessa använder så specialglas för att motstå värmen, såsom särskilt laminerat glas och dylikt.

Kärna
Isolerande material (till exempel mineralull eller brandhärdiga kompositmaterial) som fördröjer värmeöverföringen.

Kantlist eller ram
Ofta tillverkad av massivt trä eller stålprofiler för ökad stabilitet.

Brandtätningslister
Expanderande eller värmeavvisande lister runt dörrbladets kanter och i dörrkarmen, vilka sväller vid värmeexponering och tätar mot rök och flammor.

Beslagning
Dörrstängare, gångjärn, lås och eventuella fönsterinsatser måste vara godkända för samma brandklass som dörrbladet för att dörren ska anses uppfylla fullständig brandsäkerhet.

Utöver denna grundkonstruktion kan branddörrar vara utrustade med extra tekniska funktioner, exempelvis automatisk stängningsmekanism som aktiveras vid brandlarm eller rökdetektering.

Söker ni robusta branddörrar till er fastighet, verksamhet eller byggprojekt? Vänd er till MaxiDoor och upptäck deras breda utbud av säkerhetsdörrar, för såväl brand som inbrott!

branddörrar är gediget konstruerade och består ofta av stålplåt eller trä men även glas förekommer
Branddörrar är gediget konstruerade och består ofta av stålplåt eller trä, men även glas förekommer.

Olika slags brandklasser

I Europa följer man vanligtvis klassificeringssystemet enligt SS-EN 13501-2, där branddörrar testas och märks med en kombination av bokstäver och siffror som anger i vilken grad de står emot brand. Exempel på klassificeringar är:

E (Integritet)
Dörren förhindrar flammor och heta gaser från att tränga igenom under en specificerad tid, exempelvis E 30 eller E 60 (antal minuter).

EI (Integritet och Isolering)
Förutom att stoppa flammor och rök begränsar dörren även värmeöverföring så att temperaturen på den oskyddade sidan inte överstiger en viss nivå. Exempel: EI 30, EI 60, EI 90 eller EI 120.

EW (Integritet och Strålningsbegränsning)
Tillåter viss värmeöverföring men begränsar strålningsnivån till ett visst värde så att närliggande material inte självantänder.

Den exakta klassen beror på hur många minuter (oftast 30, 60, 90 eller 120) dörren kan upprätthålla sin integritet och värmeisolerande förmåga. Ju längre tid branddörren kan motstå en brand, desto högre är dess klass.

Dörrarnas bredd

Bredden på en branddörr varierar beroende på typ av verksamhet, räddningsplaner och gällande byggregler. I Sverige specificeras minimibredd oftast i BBR, där man framför allt tar hänsyn till utrymningskrav. Grundregeln är att evakueringsvägar bör vara minst 80 centimeter breda, men i verksamheter med hög personbelastning (till exempel offentliga byggnader, sjukhus eller köpcentrum) kan bredare dörrblad krävas för att underlätta snabb utrymning och för att klara passage av exempelvis bårar eller rullstolar.

Krav på skyltning

En branddörr ska inte stå öppen om det inte gäller en nödsituation, och för att tydliggöra detta finns det ofta krav på uppmärkning. Det är vanligt att se skyltar med texten ”Branddörr skall hållas stängd” eller piktogram som visar att dörren inte får blockeras. Färgen på själva dörrbladet är inte standardiserad på samma sätt som exempelvis nödutgångsskyltar, utan dörren anpassas ofta till byggnadens estetik. Däremot är skylten eller dekalen som anger att det är en branddörr av stor vikt. Det är också vanligt att dörren förses med en liten etikett eller märkning som anger dörrens brandklass och tillverkningsinformation, så att tillsynspersonal enkelt kan verifiera att dörren uppfyller gällande krav.

denna skylt ses vanligtvis i kombination med branddörrar
Denna skylt ses vanligtvis i kombination med branddörrar.

Fastigheter och verksamheter som använder branddörrar

Branddörrar återfinns inom de flesta typer av fastigheter och verksamheter där brandskydd är av betydelse för att skydda människor, egendom och den omgivande miljön. Exempelvis återfinns de i:

– Flervåningshus och lägenhetsbyggnader (trapphus, förrådsutrymmen)
– Industri- och lagerlokaler (brandceller mellan produktions- och lagerytor)
– Vård- och omsorgsbyggnader (sjukhus, äldreboenden)
– Offentliga miljöer (skolor, köpcentrum, teatrar)
– Hotell och restauranger (kök, serviceutrymmen, korridorer)

I många fall är det lagkrav att installera branddörrar i utrymningsvägar, brandceller och rum med förhöjd brandrisk, som exempelvis pannrum eller kemikalieförråd.

En branddörr skall hållas stängd – förutom vid utrymning såklart!

Om en branddörr står öppen utan övervakning så upphör dess effekt i princip helt. Rök och heta gaser kan då snabbt spridas till nya utrymmen, och chansen att släcka branden eller utrymma säkert minskar kraftigt. En stängd dörr fungerar som en spärr: dels mot rök och flammor, dels genom att reducera tillförseln av syre till eldhärden. Att hålla dörren stängd är därför det enklaste och mest effektiva sättet att upprätthålla det inbyggda brandskyddet. Många verksamheter väljer även att installera dörrstängare som per automatik drar igen dörren, alternativt magnetuppställning kopplad till brandlarmet. I sådana fall förblir dörren öppen i normal drift, men stängs automatiskt så fort brandlarmet löser ut.

en branddörr skall hållas stängd hela tiden och enbart öppnas snabbt som attan vid evakuering för att därefter återigen stängas vanligtvis med en automatisk dörrstängare
En branddörr skall hållas stängd hela tiden och enbart öppnas snabbt som attan vid evakuering, för att därefter återigen stängas, vanligtvis med en automatisk dörrstängare.

Öppning vid evakuering och utvecklad brand – risker?

Branddörrar är utformade för att motstå höga temperaturer och snabba tryckförändringar, men när dörren väl öppnas i en brand kan brandgaser och lågor snabbare ta sig igenom till nya områden. I en nödsituation måste dörren dock kunna öppnas för att möjliggöra säker evakuering. Tanken är att du ska kunna passera igenom så snabbt som möjligt, varpå dörren sedan stängs (antingen av en dörrstängare eller en person som har i uppgift att se till att dörren är stängd). En branddörr skall hållas stängd för att minimera den kritiska tidsfönstret under vilket branden kan sprida sig vidare. Ju kortare tid dörren står öppen, desto mindre risk för att elden sprider sig.

När ”uppfanns” dörrar som står emot brand?

Historiska källor visar att tidiga former av branddörrar faktiskt fanns redan under 1600- och 1700-talets försök att minska spridning av eld i trånga stadsmiljöer, men dessa var oftast primitiva konstruktioner i massivt trä, ibland klädda med metall för ökat skydd. Den mer systematiska utvecklingen av brandklassade dörrar tog ordentlig fart under den industriella revolutionen på 1800-talet, då behovet av att skydda fabriker och lagerlokaler blev kritiskt. Med storskalig ståltillverkning och ökad teknisk kunskap började man experimentera med stålbeklädda, värmeisolerade dörrar. Under 1900-talets början blev branddörrar en etablerad del av byggnormerna i många industriländer, och med tiden har det utvecklats alltmer rigorösa tester och certifieringssystem för att säkerställa deras kvalitet och effekt.

Vi summerar – därför skall en branddörr hållas stängd

En branddörr skall hållas stängd för att förhindra spridningsrisk och se till att människors liv och byggnaders säkerhet prioriteras. Genom att stänga branddörrar i så kallat ”normalläge” säkerställer man att dörrens brandklass, dess värme- och rökisolerande egenskaper och dess skyddande funktion bevaras. Branddörrar, i olika utföranden och klasser, spelar en avgörande roll i att förhindra snabbt förlopp av rök och flammor, och de måste därför installeras och underhållas i enlighet med gällande regler och föreskrifter. Historiskt har behovet av robusta dörrar för att bekämpa brand funnits länge, men först med modern teknik och standardisering har branddörrar fått den pålitliga säkerhetsstatus de har idag.

I allt från små bostadshus till stora industri- och kontorskomplex förblir branddörren en central del av brandskyddet. För att den verkligen ska kunna rädda liv och minska materiella skador är det dock helt avgörande att alla som vistas i byggnaden förstår att en branddörr skall hållas stängd när den inte används, och att den bara öppnas temporärt för passage eller i samband med evakuering.

Mer nyttig läsning om branddörrar finner ni på Boverkets webbplats.