bygglov fönsterbyte

Bygglov vid fönsterbyte? Inte om det är snarlik stil på det nya!

I normala fall kräver fönsterbyte inget bygglov, åtminstone inte om du byter till fönster eller dörrar med någorlunda samma utseende, storlek och material som tidigare. Men så fort du ändrar fastighetens uttryck, exempelvis med ny färg, annan spröjsindelning, nytt material eller om du tar upp nya hål i fasaden, kan bygglov bli ett krav. Reglerna är detaljerade, och tolkningen kan variera mellan kommuner – så det gäller att vara påläst. Vi går igenom detta ämne mer i detalj här nedanför, för att du ska få lite mer kött på benen inför stundande fönsterbyte.

Vi förklarar vad bygglov är

Bygglov är ett myndighetsbeslut från kommunen som ger tillstånd att genomföra en byggnadsåtgärd enligt plan- och bygglagen (PBL). Syftet är att säkerställa att förändringar av bebyggelse sker på ett kontrollerat sätt, i linje med detaljplan, byggnormer, kulturmiljökrav och andra relevanta regelverk. Bygglov är alltså inte en formalitet, utan en rättslig prövning av hur din planerade åtgärd påverkar omgivningen, stadsbilden, tekniska krav på byggnader och eventuellt skyddsvärda värden.

Vid sidan av bygglovet finns också anmälan – en något enklare process som krävs för vissa åtgärder som inte kräver bygglov men där kommunen ändå ska säkerställa att byggnaden uppfyller vissa tekniska egenskaper. Exempel på detta är installation av eldstäder, ändring av bärande konstruktioner eller åtgärder som påverkar tillgänglighet.

I praktiken fungerar bygglov som ett slags starttillstånd – utan det får du inte börja bygga. Inte ens förberedande rivning, håltagning eller materialleverans bör ske innan bygglov är beviljat.

i sin enklaste mening är ett bygglov precis vad namnet antyder ett beviljat lov för att få bygga en byggnad uppföra ett staket göra ändringar och tillbyggnader osv bygglovet i sig utfärdas av kommunen
I sin enklaste mening är ett bygglov precis vad namnet antyder, ett beviljat lov för att få bygga en byggnad, uppföra ett staket, göra ändringar och tillbyggnader, osv. Bygglovet i sig utfärdas av kommunen.

Gäller bygglov både i städer och på landsbygden?

Jajamän – bygglov kommer man inte undan, det gäller i hela landet, oavsett om fastigheten ligger i en tätort eller ute på landsbygden. Däremot varierar kraven beroende på om din fastighet är belägen inom eller utanför detaljplanelagt område.

I tätorter är det mycket vanligt att det finns en detaljplan som styr bebyggelsen ner på mycket specifik nivå – ibland till och med färg på fönsterkarmar eller typ av takpannor. Här är bygglov ofta ett krav även vid relativt små förändringar som påverkar fasadens utseende.

På landsbygden kan kraven ibland vara mer flexibla, särskilt om byggnaden inte har något större kulturvärde och om det inte finns en detaljplan. Dock betyder inte detta att man är ”fri att bygga som man vill” – bygglov eller anmälan kan fortfarande krävas beroende på åtgärd och kommunens policy.

Ändringar eller tillbyggnader som normalt kräver lov

Bygglov omfattar väldigt många områden och krävs i allmänhet för åtgärder som exempelvis följande:

  • Förändrar byggnadens yttre utseende väsentligt (exempelvis fasadändringar, nya fönster, byte av fasadmaterial eller kulör).
  • Ökar byggnadens volym eller bruttoarea (t.ex. vid tillbyggnader).
  • Uppför nya byggnader.
  • Ändrar byggnadens användning (t.ex. från bostad till kontor eller förråd till bostad).
  • Tar upp nya öppningar i bärande väggar eller i tak/fasader, beroende på ändamål.

Det som är viktigt att tänka på, är att även ändringar som inte syns direkt (utifrån sett) kan kräva bygglov – till exempel att inreda vinden till bostad eller att byta takmaterial från tegel till plåt om det påverkar karaktären.

fasadbeklädnaden och fönsterna i sig vill man inte förändra på denna traditionella byggnad här krävs ett omsorgsfullt fönsterbyte som återspeglar det kulturella värdet som fastigheten innehar
Fasadbeklädnaden och fönsterna i sig vill man inte förändra på denna traditionella byggnad – Här krävs ett omsorgsfullt fönsterbyte som återspeglar det kulturella värdet som fastigheten innehar.

Behöver man skaffa bygglov vid fönsterbyte?

Det beror faktiskt helt på vad du byter till, tro det eller ej. Att byta ut äldre fönster mot ett nya av samma modell, mått, spröjsindelning, kulör och material är i regel underhåll – och det kräver inte bygglov. Men om det nya fönstret skiljer sig i färg, storlek, material (t.ex. från trä till PVC), saknar spröjs, har annan öppningsmekanik eller på annat sätt förändrar byggnadens uttryck, då anses det vara en fasadändring – vilket normalt kräver bygglov för ditt fönsterbyte.

Fönsterbyte är alltså inte ett undantag från regelverket. Kommunens bygglovsavdelning kan göra en bedömning från fall till fall. Har byggnaden ett kulturhistoriskt värde eller ligger i ett område med särskilt skyddsintresse (t.ex. ett riksintresse eller kulturmiljöområde), skärps kraven ytterligare.

Är ditt företag, flerbostadshus eller BRF i behov av nya fönster till fastigheten? Då är det Enomic i Örebro du ska vända dig till! Med proffsiga montörer, lång erfarenhet i branschen och hela Sverige som arbetsområde, är Enomic en totalentreprenör inom just fönsterbyte!

denna fastighet hade säkert kunnat klara sig utan bygglov exempelvis vid fönsterbyte till icke spröjsade enheter då det fortfarande passar dess karaktär överlag
Denna fastighet hade säkert kunnat klara sig utan bygglov, exempelvis vid fönsterbyte till icke spröjsade enheter, då det fortfarande passar dess karaktär överlag.

Exempel: Byte från träfönster till PVC-fönster med 3-glas – krävs bygglov?

Med stor sannolikhet, ja! Även om måtten är desamma och funktionen förbättras (t.ex. energieffektivitet), så innebär ett materialbyte och ofta ett förändrat visuellt uttryck att byggnadens karaktär ändras. Fönster är en viktig del av byggnadens arkitektoniska helhet. Ett byte från trä till PVC, eller från vitmålade karmar till mörka aluminiumprofiler, påverkar ofta helhetsintrycket så mycket att bygglov krävs.

Det samma gäller om du ändrar spröjsindelning, går från öppningsbara fönster till fasta fönster, eller byter till modern design i en äldre byggnad. Kommunen tittar på hur pass ”snarlikt” det nya fönstret är jämfört med det gamla – och hur väl det passar in i byggnadens och områdets uttryck.

hmm... hmm... här har man varit minst sagt lite busiga för detta PVC-fönster platsar inte sådär jättebra ihop med resterande stuk eller vad tycker du
Hmm… hmm… här har man varit minst sagt lite busiga, för detta PVC-fönster platsar inte sådär jättebra ihop med resterande stuk, eller vad tycker du?

Exempel 2: Behövs bygglov vid färgbyte på fönsterna – om materialet förblir detsamma?

Detta är också beroende på om färgbytet bedöms förändra byggnadens karaktär. Att gå från vita till svarta fönster i ett område där vita fönster är norm kan kräva bygglov, även om materialet är oförändrat. Många detaljplaner anger till och med tillåtna färger och kulörskalor.

I äldre trähus där fönstrens färg är en del av byggnadens identitet är det vanligt att kommunen ställer krav även på kulörvalet. Detta gäller särskilt i kulturmiljöer och områden med äldre bebyggelse som är skyddsvärd.

Exempel 3: Öppna upp för nya fönster – här är det solklart med bygglovsplikt?

Att ta upp nya fönster i en befintlig vägg räknas som en fasadändring, oavsett placering eller storlek, och kräver i regel bygglov, utan undantag. Det spelar ingen roll om du bara sätter in ett litet vädringsfönster – det är själva förändringen av fasaden som är avgörande.

Vissa kommuner har lättnader för exempelvis källarfönster eller små takfönster, men detta varierar. Generellt krävs ansökan om bygglov vid:

  • Nya håltagningar i fasaden.
  • Förändrad fönstersättning (exempelvis att flytta fönster eller sätta in flera i rad).
  • Förändrat ljusinsläpp i bostadsrum (vilket även kan innebära tekniska krav på dagsljus och ventilation).
att göra en hålupptagning i fasaden vad gäller montering av nya fönster är en åtgärd som nästan alltid bär med sig bygglovsplikt
Att göra en hålupptagning i fasaden, vad gäller montering av nya fönster, är en åtgärd som nästan alltid bär med sig bygglovsplikt.

Läs gärna mer på Boverket.se om allt vad beträffar bygglov, där finns även exempel och intressanta rättsfall från just fönsterbyten, men såklart andra åtgärder också.

Vad det kostar med bygglov – och vart vänder man sig

Kostnaden för bygglov varierar beroende på kommun och projektets omfattning. Ett enkelt bygglov för fasadändring (t.ex. fönsterbyte med ändrat utseende) kostar i många kommuner mellan 3 000 och 8 000 kronor. Avgiften är reglerad i kommunens taxa och täcker handläggning, granskning och beslut.

Du vänder dig alltid till bygglovsavdelningen i den kommun där fastigheten är belägen. De flesta kommuner har i dag digitala e-tjänster för bygglovsansökan. Här kan du bifoga ritningar, teknisk beskrivning, fasadbilder och förslag till utformning. Det är viktigt att handlingarna är korrekta – annars riskerar du att få kompletteringskrav, vilket förlänger processen.

I många kommuner kan du också boka ett förhandsmöte eller rådgivning med en bygglovshandläggare innan du ansöker. Det är särskilt rekommenderat vid osäkerhet kring fönsterbyte, eftersom tolkningen ofta är beroende av detaljplan och byggnadens utformning.

Såhär lång tid tar det att få svar på din ansökan

Enligt plan- och bygglagen har kommunen 10 veckor på sig att fatta beslut från att en komplett ansökan inkommit. Denna tid kan å andra sidan förlängas med ytterligare lika många veckor om ärendet är komplicerat eller kräver remissförfarande, t.ex. om byggnaden har kulturvärde eller ligger i ett skyddat område.

I praktiken varierar handläggningstiden beroende på årstid, kommunens belastning, samt projektets komplexitet. En enkel fasadändring kan i bästa fall behandlas på mer överkomliga 3–5 veckor, medan andra omfattande ärenden tar längre tid. Det är inte ovanligt att sommarmånaderna innebär längre väntetider, då det även handlar om semester för många.

Börja inte bygga innan godkännande, det kan stå dig dyrt!!

Att påbörja en byggåtgärd som kräver bygglov innan beslutet vunnit laga kraft är en överträdelse av plan- och bygglagen. Det kan leda till flera konsekvenser:

Sanktionsavgift
Ofta flera tusenlappar, beroende på byggnadens storlek och åtgärdens typ.

Föreläggande att återställa
Du kan tvingas riva det du byggt och återställa byggnaden i ursprungligt skick.

Avslag i efterhand
Om du bygger något som inte får bygglov i efterhand kan du bli skyldig att ta bort det, även om det var dyrt att genomföra.

Det är alltså inte värt att ”chansa” med byggstart. Det gäller även för mindre åtgärder – det är inte ovanligt att grannar anmäler ombyggnader som sker utan synligt bygglov. Kommunen har rätt (och skyldighet) att utreda sådana fall.

startskottet för projektet ska enbart betraktas som efter godkänd ansökan skulle det bli avslag och bygget redan är påbörjat så kan man i värsta fall behöva riva det som gjorts
Startskottet för projektet ska enbart betraktas som efter godkänd ansökan – Skulle det bli avslag och bygget redan är påbörjat, så kan man i värsta fall behöva riva det som gjorts!!

Summering: Fönsterbyte och bygglov – vad gäller egentligen?

Bygglov vid fönsterbyte är inte alltid ett krav – men så fort du ändrar byggnadens utseende, material, färg eller tar upp nya öppningar, kan bygglov bli aktuellt. Vad som anses vara en ”snarlik” stil är delvis en tolkningsfråga, men grundregeln är att inget som påverkar husets uttryck får göras utan tillstånd, särskilt i detaljplanelagda områden eller på kulturhistoriskt intressanta fastigheter. Kostnaden för bygglov är ofta 3 000–8 000 kronor, och du vänder dig till din kommun. Handläggningstiden är vanligen upp till 10 veckor, men kan bli längre. Om du bygger utan lov riskerar du sanktionsavgifter och rivningsföreläggande.

Det är därför klokt att rådgöra med kommunen innan du byter fönster – särskilt om du vill göra mer än bara byta till likadana fönster. I det långa loppet är det alltid billigare och tryggare att söka bygglov där det krävs – än att hantera följderna i efterhand.

Har du inte riktigt kommit fram till om det ska bli ett fönsterbyte eller ej? Då kan du passa på att täta befintliga gamla fönster och dörrar, medan du ger det andra en betänketid. Mer om tätning med gummilister hittar du här.